Enkele tips voordat een kitten wordt aangeschaft

Allereerst natuurlijk goed nadenken over het houden van een kat in huis. De voor- en nadelen op een rijtje zetten. Katten zijn lieve gezelschapsdieren, maar ze kunnen ook je meubels kapot krabben. Er zijn fokkers, die beweren, dat ragdolls dat niet doen, dat is een fabeltje. Ze willen hun nagels slijpen en daar willen ze de meubels voor gebruiken. Met de plantenspuit of door in hun gezicht te blazen is het te voorkomen of af te leren. Er moet wel een goeie krabplank of krabpaal aanwezig zijn. Nooit achter de kat aanjagen. Dan worden ze bang van U en kunt U hun aanhankelijkheid wel vergeten.
En denk dan ook eens aan wat er met de poes moet gaan gebeuren als U met vakantie gaat. Is er wel goede opvang aanwezig?

Bezoek eens een kattenshow en ook een paar catteries voor u een besluit neemt. Stel U op de hoogte van de verkoopcondities van de fokker. Wordt het dier gechipt, ontwormd, ingeent, wordt er wel of geen koopcontract bij de overdracht ondertekend. In een contract worden rechten en plichten van de fokker en van de nieuwe eigenaar vastgelegd. Voor de koper is het vaak een garantie. Ook probeert de fokker het kitten nog enigszins te beschermen, bijvoorbeeld door een ontklauwverbod in het contract op te nemen en worden de regels van de huisvesting van het kitten vastgelegd. 
De prijs van een ragdollkitten ligt tussen de 600 en 1200 Euro.Dat komt niet, omdat het een stamboom heeft. Een officiële stamboom kost ongeveer 9 euro en wordt alleen door een kattenvereniging afgegeven. Ik heb gezien, dat "fokkers" hun "ragdollkittens" aanbieden zonder stamboom, maar als men de stamboom erbij wil hebben kostte dat 100 Euro meer!!!!
Ook worden er (meestal op Marktplaats of dergelijke sites) "ragdollkittens" aangeboden, waar de vader onbekend van is. Prijs? 400 Euro. Omdat de kittens op "ragdolls" lijken en de moeder een ragdoll is. Ik vind dat 300 Euro teveel en je kunt dan beter een kitten of een poesje uit het asiel halen.

Als U er zeker van wilt zijn, dat U niet opgelicht wordt neem dan contact op met de afdeling kittenbemiddeling van de specifieke ragdollverenigingen. Er zijn er vier in Nederland, t.w.de Ragdoll Club Benelux (RCB) , de Dutch Royal Ragdoll Club (DRRC) , de Ragdoll Vereniging Nederland (RVN) en All Beautifull Ragdoll Lovers (A.B.R.L.).
Als een kitten geschikt is om te showen, dus zonder uiterlijke gebreken, zal het duurder zijn, dan een kitten met een vlekje op de voorpoot. De prijs van een kitten wordt mede bepaald door de kosten die gemaakt worden voor het houden van een dekkater of het dekgeld (dat varieert van 300 tot 1200 Euro en kan soms flink oplopen, als de dekking niet gelukt is), shows, het jaarlijks terugkerende scannen en testen, de inentingen, de wormkuren, chippen, lidmaatschappen van de kattenvereniging (vanwege de uitgifte van de stamboom) en de Ragdollclub (om op de hoogte van de specifieke rasgebonden ontwikkelingen te blijven), het dure voer, enz.

Als eenmaal is besloten een ragdoll aan te schaffen is de vraag "Een poesje of een katertje?"

De meeste mensen denken, dat een kater in huis plast en een poes niet. Dat is een geheel verkeerde veronderstelling, want een poes kan net zo onzindelijk zijn als een kater. Als een kater op tijd is gecastreerd zal hij niet gaan sproeien. De onzindelijkheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door stress of een vieze kattenbak, een nieuwe relatie, een verhuizing, een baby of een ander huisdier erbij kan voor poes of kater heel vervelend en beangstigend zijn. Katten zijn van nature zeer schone dieren en als de kattenbak niet op tijd is verschoond zal hij of zij weigeren daar de behoefte te doen en zoekt een schoon plekje. Ga nooit achter de kat aanjagen, pak het dier voorzichtig op en zet het op de kattenbak. Als U achter de kat aanjaagt zal hij of zij het overal stiekem gaan doen, omdat ze denkt dat de behoefte doen verboden is en de relatie tussen U en de kat raakt ernstig verstoord.

Tip: maak de plaats waar geplast is nooit met bleekwater of een bleekhoudend schoonmaakmiddel schoon, de kattenbak integendeel altijd met (verdund) bleekwater reinigen. Katten zijn dol op de geur van bleekwater en waar ze het ruiken plassen ze graag. Er zijn spuitbussen in de handel, waardoor de behandelde plek, waar de kat heeft geplast, niet meer zo aantrekkelijk is voor het dier. Een of twee druppeltjes bleekwater op het kattegrit strooien helpt ook vaak om de kat weer op de bak te krijgen.

Eindelijk is het zover en kan het kitten afgehaald worden. Dat is voor het kitten, dat uit zijn vertrouwde omgeving wordt weggehaald, een gebeurtenis, die met veel stress gepaard gaat. Het is het beste het kitten in de ochtenduren op te halen, zodat U het nog een groot deel van de dag kunt "begeleiden" en het aan zijn nieuwe omgeving kunt laten wennen. Blijf de eerste dagen zoveel mogelijk bij het kitten, zodat het goed aan U kan wennen, zich niet eenzaam voelt en U in de gaten kunt houden, dat het eet en drinkt. Laat het vrij rondlopen en overal aan snuffelen. Pak het niet steeds op. Sommige kittens krijgen diarree of willen niet meer eten en drinken en vallen heel erg af na de overplaatsing, maar als er voldoende aandacht aan het dier wordt besteed zal dit allemaal van voorbijgaande aard zijn.

In het inentingsboekje staat de datum van de eerstvolgende inenting. Let er op, dat de dierenarts geen entstof gebruikt waar chlamydia in verwerkt is. Ragdolls kunnen er, vooral als ze nog jong zijn, heel ernstig ziek van worden en zelfs sterven. Het gebruik van het narcosemiddel Dormitol kan eveneens een gevaar opleveren. Het is dus beter dit middel niet te laten toedienen en de dierenarts te waarschuwen.

En dan tot slot: Plaats het voer van het kitten niet op een vloer met vloerverwarming, dicht bij de verwarming of bij de kattenbak. Controleer of er geen giftige kamerplanten (bijv. christusdoorn, clivia, cyclaam, kerstster) in huis staan. Een volwassen kat weet wel, welke planten niet goed voor hem zijn, maar sommige kittens hebben altijd trek en willen overal op knabbelen. Geef het dier geen chocolade, katten zijn er dol op, maar er zit een giftige stof in, die voor mensen onschadelijk is, maar katten gaan er dood van.

Ik wens U een hele fijne tijd met Uw nieuwe huisdier!